Wij nodigen jou uit om onze eetbare tuin te ontdekken!

‘een avontuurlijke beleving van smaken, geuren en texturen’
‘een ontdekking van de relatie tussen de kwaliteit van de aarde en
de nutritionele waarde van datgene wat we eten’
‘een bewustwording van een natuurlijke wijsheid die ons verstand overstijgt!’

Voor en na slechts 3 jaar …

Onze SENSMI-tuin is geen alledaagse tuin, maar één waarbij de harmonieuze relatie tussen mens en natuur centraal staat. Ons doel is om een tuin aan te leggen die zichzelf uiteindelijk kan onderhouden, om de natuurlijke wetten te respecteren, om het vertrouwen te herstellen in de wijsheid van de natuur en om gezonde en vitale voeding voor zowel mens als alle vormen van dierenleven te koesteren.

We verdiepen ons in de oneindige materie en kennis rond het nut en de kracht van planten en hun dienstbaarheid naar het evenwicht in de natuur en aldus ook naar de voeding voor het leven op aarde!!!

Dankzij het natuurlijk tuinieren creëren we er een zalig vertoeven voor een grote verscheidenheid aan gewassen en organismen. Wij zien het dierenleven, van microscopisch klein tot groot, letterlijk jaar per jaar toenemen en rijker worden in diversiteit!!!

We hebben ons bij het ontwerp van onze tuin laten inspireren door permacultuur. Iedere vierkante meter van ons bescheiden lapje grond van 912 m2 heeft een betekenis gekregen binnen het grotere geheel. En we zien dat dit enorm geapprecieerd wordt door de kruipende, vliegende, rennende, fladderende bezoekers in onze tuin.

Wij ervaren een enorme gelukzaligheid om te voelen dat de tuin een plek is die we ‘delen’ met al het andere leven in de natuur. Op één of andere manier maakt het het besef wakker dat de natuur geen ‘persoonlijk’ bezit is… maar dat we vereerd mogen zijn dat wij als mens ook mee mogen genieten van die rijkdom!

De overvloed aan eetbaar goed in onze tuin, stralend en vitaal, is voor ons een spiegel voor een blije natuur! De oogst bestaat niet alleen uit groenten en fruit, maar ook uit (geneeskrachtige) kruiden en wilde planten. We koken dus zo goed als vier seizoenen rond uit onze tuin! We bereiden lekkere kruidenthee met al die krachtige kadootjes van moeder natuur! In de zomer gebruiken we vers geplukte kruiden, in de winter verwennen we ons en onze fans met de gedroogde kruidenmelanges. Tevens fermenteren we een groot deel van onze oogst zodat we in de winter nog na kunnen genieten van al dat lekkers. Dus we gaan steeds de winter in met rekken boordevol kleurrijk gevulde glazen potten! Zijn we ziekjes, dan kunnen we ons verzorgen met allerlei siropen, tincturen en zalven die eveneens met de planten uit onze tuin bereid werden.

Wij leven samen met de natuur…
we zijn in de wolken als we bijen en hommels druk over en weer horen zoemen,
als we het egeltje langs ons heen zien wandelen en horen kauwen op een plant terwijl we even pauze houden,
als we de vlinders aanschouwen die mooie kleuraccenten brengen in de tuin,
als we ‘s morgens gewekt worden door het polyfonisch concert van de vogels uit de buurt
en als we onze Indische loopeenden vrolijk zien rondlopen en hier en daar een slak of een wormpje als voedzame maaltijd zien nuttigen terwijl wij met onze handen in datzelfde stukje aarde zitten te woelen…
Leven met de natuur brengt zoveel vreugde en gelukzaligheid in alle eenvoud!!!

Omdat we zelf nog zoveel te ontdekken en te leren hebben delen we graag via deze weg informatie met jullie omtrent het natuurlijk tuinieren. Velen geven immers aan zich bewust te worden van de schadelijke impact van chemische bestrijdingsmiddelen, van het onevenwicht in de natuur, … maar zien niet altijd hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een gezonder leefmilieu! Wij hopen jullie te mogen inspireren met ons enthousiasme over de kleine details die een grote invloed hebben op het welzijn van moeder natuur!

XXX Tania & Kartouche